Ofte stillede spørgsmål

Når man skal starte hos en psykoterapeut, eller overvejer at finde en, har man ofte mange spørgsmål. På denne side har jeg samlet en række af disse spørgsmål og mine svar herpå. Har du yderligere spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte mig. Det er helt uforpligtende.

Det kan det på mange forskellige tidspunkter igennem livet og af mange forskellige årsager. Vi kan alle have svære perioder i vores liv. Nogle gange kan vi selv finde vejen igennem, andre gange har vi brug for hjælp. Her kan vores nærmeste ofte være en trøst, men vi kan have brug for mere hjælp og støtte, end vores nærmeste kan give os. Det kan også være en befrielse at tale med en udenforstående. Andre gange er det nysgerrighed på os selv, vores historie og vores relationer, der kan inspirere os til at opsøge en psykoterapeut.

Det kan være særligt relevant at opsøge en psykoterapeut, hvis du ikke trives i dit liv og din hverdag. Det kan være, du er meget ked af det, vred, bekymret eller bange. Det kan være, du oplever uro og fysiske symptomer, og at tankerne hvirvler rundt i dit hoved. Måske du har det svært i sociale situationer eller oplever, du har lavt selvværd. Måske du har en mistanke om, du har stress, angst eller depression. Det kan være, du har mistet en, du holdt af, og ikke kan komme ud af sorgen, eller at dit parforhold er gået i stykker, og du oplever, du sidder fast. Måske du har symptomer efter en voldsom hændelse eller står midt i en alvorlig krise.

Du skal vide, at du ikke behøver klare disse ting alene, at der er hjælp at hente, og at der findes en vej ud. Det er okay at ønske at få det godt.

Du kan tale med mig om alt det, der fylder for dig. Stort som småt. Der er ikke noget, der er forbudt eller tabubelagt at tage op, og jeg dømmer ikke. Du kan se nogle eksempler på siden “Hvad kan man få hjælp til?”. Desuden har jeg tavshedspligt om alt det du fortæller mig (se under “tavshedspligt” længere nede på siden)

Hvis du er usikker på, om du skal bestille en tid, har du spørgsmål, som ikke er besvaret på siden eller vil du måske bare gerne lige være lidt mere tryg ved mig, så kan du skrive eller ringe, så vi kan aftale en kontaktsamtale. Det vil være en samtale på ca. 10 minutters varighed, og den er helt gratis og uforpligtende.

En samtale hos mig varer ca. 50 minutter, inklusive betaling og eventuelt bestilling af en ny tid.

Naturligvis må du meget gerne skrive problemstillinger ned, som du gerne vil have at vi snakker om, men hverken ved den første eller de efterfølgende samtaler er der noget, du skal forberede. Jeg giver aldrig “lektier” for, men indimellem kommer vi måske sammen på ideer til noget, du kan prøve mellem vores samtaler.

Første gang vi taler sammen, fortæller jeg dig lidt praktisk om, hvad det vil sige at gå i terapi hos mig, og så vil jeg spørge ind til, hvad der har fået dig til at kontakte mig og lidt til dig og din hverdag. Sammen finder vi ud af, hvad jeg kan hjælpe dig med, og om jeg er den rigtige terapeut for dig. Du er også meget velkommen til at stille mig spørgsmål, hvis du skulle have nogen.

Betaling foregår efter hver samtale via MobilePay til nummer 28118125. Har du ikke MobilePay, kan du betale via bankoverførsel, eller jeg kan skrive dig en regning, som du betaler via banken. Jeg tager ikke imod betalingskort.

Det er noget som du selv afgør, og hvis det er en tryghed for dig, så er det som regel en god ide, at der er andre som kan støtte dig og være vidne til, hvad der sker i terapien. De kan være gode at snakke med bagefter, og kan måske bedre følge med og forstå og støtte i det videre forløb.

Der kan være situationer, hvor du kan være psykotisk eller i en meget dyb depression, hvor jeg må henvise dig til din læge som derefter vil hjælpe dig med en henvisning til psykiatrien, eller at du skal kontakte en psykiatrisk skadestue. Langt de fleste situationer kan håndteres i vores samtaler. Jeg har mange erfaringer med klienter, som har haft alvorlige personlighedsforstyrrelser, som har fået hjælp i terapien.

Det er meget forskelligt. Nogle gange anbefaler jeg at der går mindst en uge mellem samtalerne – hvis der f.eks. skal øves en ny færdighed, eller der er en vane som skal ændres, og andre gange anbefaler jeg at der er flere samtaler om ugen – det kan f.eks. være, hvis man er i en akut krise.

Det er helt umuligt at sige noget om det. Det afhænger helt af problemets omfang og din mulighed for at arbejde med problemet. De fleste har mellem 6 og 20 samtaler, men det kan være færre og også være væsentligt flere. Ofte støder vi på andre problemstillinger, som kan være interessante at arbejde med, og det kan betyde at du kan få et ønske om at arbejde videre, selv om det oprindelige problem er klaret.

Det kan man som regel godt, men det er vigtigt at vi får talt om det så du er forberedt på, hvordan du kan holde dine fremskridt ved lige. Nogle gange er det er fordel at der er et afbræk i samtalerne, så du kan nå at få erfaring med at anvende nye færdigheder og adfærdsændringer.

For at du kan bruge din henvisning, skal det være en psykolog og psykologen skal have et ydernummer. Jeg vil dog gerne komme dig i møde, så du får en rabat på kr. 250 for de første 5 samtaler, hvis du har en henvisning.

Du kan undersøge, om du enten privat eller via arbejdet er dækket af en sundhedsordning, der betaler for hjælp til samtaler med en psykoterapeut. Vær også opmærksom på, at dine børn kan være dækket af din sundhedsordning. Nogle gange dækker fagforeningen eller din forsikring også samtaler hos en psykoterapeut.

Jeg har tavshedspligt både med hensyn til, hvem jeg taler med, og hvad vi taler om. Der er dog visse undtagelser. Hvis jeg vurderer, du er til alvorlig fare for dig selv eller andre, har jeg pligt til at handle på denne viden. På samme måde har jeg skærpet underretningspligt, hvilket betyder, at jeg har pligt til at underrette de sociale myndigheder, hvis jeg får kendskab til at et barn eller en ung udsættes for svigt eller mistrivsel.